gcimplant

PARODONTOLOGIE

parodontologie

        Boala parodontala este de fapt o infectie care distruge fibrele de atasament si osul care mentine dintii in cavitatea bucala .
        Gingiile sanatoase se pot inflama din cauza acumularii tartrului dentar care, daca nu este inlaturat la timp prin detartraj si periaj profesional, conduc in timp la resorbtia osului de sub ele, in care sunt implantati dintii. Acestia devin tot mai mobili si pot fi, astfel, pierduti.
        Tratamentele parodontale si cele de prevenire realizate de medicii specialisti parodontologi si chirurgi orali va mentin gingiile sanatoase si opresc sau incetinesc evolutia bolii parodontale spre pierderea dintilor .


Cauze:
- afectiuni ale gingiilor sunt cauzate de placa dentară bacteriană (substanţa lipicioasă care se formează pe dinţi)
- coloniile de bacterii existente în placa dentară se combină cu glucidele rezultate din amidon şi formează un acid care ulterior atacă smalţul dintelui şi cauzează cariile.
- printr-o igienă orală defectuoasă placa dentară se poate transforma într-undepozit aderent pe dinţi numit tartru, acesta formându-se prin mineralizarea plăcii bacteriene - care serveşte ca matrice („burete”) pentru sărurile din saliva.

Cat timp dureaza si in ce va consta tratamentul parodontal ?
        Aceste tratamente se adreseaza pacientilor cu boala parodontala care odata ce a debutat nu poate fi complet stopata ci doar incetinita sub atenta monitorizare de specialitate, asadar tratamentele nu au o durata fixa.

Etapele principale sunt urmatoarele :

1. Etapa de igienizare profesionala completa
        Aceasta etapa presupune indepartarea in totalitate a depozitelor de placa bacteriana si tartru si se desfasoara in patru sedinte:
Sedinta 1
Masurarea adancimii pungilor parodontale, nivelul placii si tartrului, amploarea inflamatiei gingivale si a sangerarii.. stabilirea diagnosticului complet si intocmirea planului de tratament, prezentarea tehnicii de iginenizare indicate pacientului.

Sedinta 2
Detartraj cu ultrasunete supragingival si periaj professional cu pasta de profilaxie sau AirFlow.

Sedintele 3 si 4
- Detartraj subgingival ;
- Planarea radiculara (Curatarea suprafetei radacinii dentare si finisarea acesteia pentru a inlatura rugozitatile. Aceasta se realizeaza cu chiurete speciale, in functie de localizarea dintelui) ;
- Aplicarea de substante dezinfectante: infiltratii in santurile gingivale si pungile parodontale pentru a distruge bacteriile care afecteaza sanatatea gingiei cu solutie dezinfectanta pe baza de Clorhexidina 0,2% .

2. Etapa chirurgicala de corectare:
        Dupa incheierea primei etape urmeaza o perioda de monitorizare de 2-4 luni in care se asteapta ca tesuturile parodontale sa isi recapete aspectul initial prin scaderea nivelului inflamatiei. In cazul lonelor/dintilor unde nu se observa un progress se va recurge la efectuarea unor interventii chirurgicale specific:
- Extractia dintilor irecuperabili ;
- Hemisectionarea sau amputarea radiculara ;
- Operatii chirurgicale cu lambou si aditie de os ;
- Regenerare tisulara ghidata ;
- Plasarea de implanturi dentare ;

Inflamaţiile gingiei ca răspuns al organismului la agresiunea microbiana sunt traduse prin sângerări gingivalecare duc la apariţia bolilor gingivale care, netratate la timp, evoluează în profunzime şi duc la afectiuni parodontale :
- cu secreţii purulente în jurul dinţilor;
- apariţia inflamaţiilor la nivelul pungilor parodontale;
- mobilitate dentară şi migrări dentare patologice.

        Deoarece gingivita nu se manifestă simptomatic prin durere, majoritatea pacienţilor nu abordează tratamentul acestor boli încă din faza incipientă, lăsând loc apariţiei parodontopatiilor. Evoluţia bolilor parodontale putand trece neobservată luni sau chiar ani.
        Alături de o igienă orală eficientă şi o dietă alimentară corespunzătoare, una dintre metodele cele mai eficiente de combatere profilactică a acestor afecţiuni este igienizarea dentara profesionala, respectivdetartrajul efectuat regulat.

Detartrajul:
- procedură stomatologica ce constă în eliminarea depozitelor de tartru de suprafaţa dinţilor şi din zona subgingivala ;
- prin detartraj se reduc aglomerările rugoase de tartru ce favorizeaza acumularea şi proliferarea de bacteriilor - rezervorul de toxine şi un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare ;
- numai realizată la un interval regulat de timp această procedură reduce şi chiar elimină riscul apariţiei afecţiunilor gingivale (recomandarea este că procedura să se realizeze la un interval de 6 luni).

        Numai realizată la un interval regulat de timp această procedură reduce şi chiar elimină riscul apariţiei afecţiunilor gingivale - recomandarea este că procedura să fie realizată la un interval de 6 luni.

Surfasajul:
        Procedura de surfasare reprezintă eliminarea cementului alterat, respectiv curăţarea minuţioasă, profundă a suprafeţelor radiculare precum şi eliminarea depozitelor sub-gingivale aderente:
- in cazul in care depozitul de tartru se găseşte cervical, la nivelul marginii gingivale libere ;
- şi/sau dacă există spaţii unde se poate introduce sonda pentru mai mult de 4 milimetri ;
- tehnica surfasajului radicular se realizează sub anestezie locală, cu ajutorul chiuretelor sau a instrumentelor ultrasonice .

În cazul parodontitelor moderate, aceasta metodă poate chiar stabiliza afecţiunea parodontotică.

Surfasajul cu lambou gingival:
- curăţare extrem de riguroasă a pungilor parodontale ;
- indicaţiile acestei proceduri este cazul clinic în care pungile parodontale sunt profund afectate de placa bacteriană şi de depunerile de cement necrotic ;
- această intervenţie chirurgicală presupune anestezia locală, în felul acesta va fi înlăturată orice senzaţie de disconfort apărută pe parcursul procedurii ;
- prin incizie, gingia va putea fi dată la o parte pentru a putea permite surfasajul prin accesul direct către zona afectată dar şi optimizarea vizibilităţii asupra acesteia .

        În cazurile în care placa bacteriană şi depunerile de tartru se prezintă ca aderente extrem de profunde - la baza pungilor parodontale, apare riscul pierderii de ţesut osos - de cele mai multe ori pacientul nefiind atenţionat de durere în acest sens.
Un surfasaj radicular realizat eficient de către un specialist, poate reduce numărul de intervenţii chirurgicale ulterioare necesare.
Statisticile ne atenţionează că 90% dintre adulţi prezintă boala parodontala/gingivala în diferite stadii, aceasta fiind considerată cauza principală a pierderii dinţilor.

În cazul instalării parodontopatiilor:
- gingia se desprinde de pe dinţi, lăsând spaţieri profunde ce favorizează proliferarea bacteriana ;
- prin fenomenul de retracţie gingivala (fenomen prezent şi în cazul altor afecţiuni dentare grave), dinţii sunt descoperiţi - apărând aspectul inestetic de dinţi lungi ;
- mobilitatea dinţilor este data de gradul de afectare a ţesutului osos - de cele mai multe ori necesitând extracţia .

chirurgie_dentara

Chirurgia Dentara

Este una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei dentare, fiind...
citeste mai mult

Implantologie

Lipsa unui dinte afecteaza relatiile sociale, zambetul si functiile maxilarelor...
citeste mai mult

Estetica Dentara

Aceasta specializare se adreseaza pacientilor care-si...
citeste mai mult

Parodontologie

Boala parodontala este de fapt o infectie care distruge...
citeste mai mult