gcimplant

PROFILAXIA

profilaxia_dentara

        Profilaxia reprezinta prima si cea mai importanta etapa a îngrijirii dintilor. Respectarea masurilor profilactice salveaza timp si efort si elimina eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice. Întretinerea unor dinti sanatosi tine de fiecare dintre noi, de felul în care aplicam procedurile simple de igiena orala.

        Dupa fiecare masa, resturile alimentare ce raman pe dinti si între dinti favorizeaza formarea si depunerea placii bacteriene si a tartrului dentar, acestea favorizand aparitia cariei dentare, a bolilor gingivale si în final pierderea dintilor.
Profilaxia presupune în primul rand igienizarea dentara zilnica, suplimentata si completata de igienizarea dentara profesionala realizata la un interval de 6 luni.
Profilaxie personala:
Periajul dentar regulat si folosirea mijloacelor complementare de igienizare, alimentatia sanatoasa .

Profilaxie profesionala:
Consultatia, periajul profesional si detartrajul – efectuate de doua ori pe an .
Pasta de dinti:
Majoritatea pastelor de dinti au ca si componente de baza calciul, fluorul si o substanta antiseptica. Exista însa si paste cu o componenta usor abraziva sau chiar substanta usor anestezica. Indiferent însa de tipul de pasta de dinti ales, nu uitati ca numai un periaj corect ca tehnica, durata si frecventa completeaza calitatea pastei de dinti.

Ata dentara (Dental Floss):
Ata dentara se gaseste în farmacii, în cabinete dentare sau în hipermarket, se recomanda utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi, iar atunci cand nu este posibil, minimum de trei ori pe saptamana. Aceasta poate reduce riscul aparitiei cariilor cu pana la 80%, cu ajutorul atei dentare putand fi înlaturata placa bacteriana din zonele greu accesibile periajului (spatiile interdentale).

Apa de gura:
Apa de gura este un produs antiseptic, antibacterian, ce combate dezvoltarea microbilor patogeni în cavitatea bucala. Aceasta nu înlocuieste periajul dentar, ci îl completeaza.

Periuta interdentara:
Este recomandata purtatorilor de punti dentare si aparate ortodontice fixe. Este de marimi diferite si asigura curatarea zonelor inaccesibile altui tip de periute.

Periuta de dinti electrica:
Desi unii pacientii sunt motivati de faptul ca periuta electrica este mai eficienta si simt ca dintii se curata mai bine, este important sa se respecte aceleasi reguli de periaj. Se recomanda înlocuirea capului periutei la interval de 3 luni sau mai devreme în cazul în care perii au început sa se uzeze.

Periuta de dinti manuala:
Periuta de dinti trebuie sa aiba peri moi (soft) sau medii (medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei. Recomandam schimbarea periutei de dinti la interval de trei-patru luni. Periuta de dinti uzata nu poate curata eficient dintii!

Dusul bucal:
Aparatul prezinta un recipient în care se pune apa sau apa de gura si o ansa (sau doua, în functie de tipul aparatului). Ansa proiecteaza solutia cu o presiune reglabila, sub forma unui jet unic sau difuz. Dusul bucal este indicat pentru curatarea zonelor greu accesibile si pentru masaj gingival.

Igienizarea dentara profesionala:
Printr-o igiena orala defectuoasa placa dentara se poate transforma într-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formandu-se prin mineralizarea placii bacteriene - care serveste ca matrice („burete”) pentru sarurile din saliva. Aceasta procedura stomatologica consta în eliminarea depozitelor de tartru de pe dinti si din zona subgingivala. Aglomerarile rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizand acumularea si proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.
        Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar si în cazul în care este efectuat corect si regulat, nu este eficient în a îndeparta si depunerile de tartru care se acumuleaza periodic pe dinti; este necesara deci interventia de curatare profunda si de îndepartare profesionala a tartrului.
        Numai realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale - recomandarea este ca procedura sa fie realizata la un interval de 6 luni.

chirurgie_dentara

Chirurgia Dentara

Este una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei dentare, fiind...
citeste mai mult

Implantologie

Lipsa unui dinte afecteaza relatiile sociale, zambetul si functiile maxilarelor...
citeste mai mult

Estetica Dentara

Aceasta specializare se adreseaza pacientilor care-si...
citeste mai mult

Parodontologie

Boala parodontala este de fapt o infectie care distruge...
citeste mai mult